LED stripverlichting biedt ongekende mogelijkheden

Welke soorten LED stripverlichting zijn er?

Verlichting is veel meer dan alleen licht. Het gaat om sfeer, functionaliteit en stijl. LED stripverlichting biedt ongekende mogelijkheden en daardoor een hoop opties. Het kiezen van de juiste soort LED strip kan dan ook een uitdaging zijn. In deze blog duiken we in de wereld van PCB, COB en Neon LED stripverlichting, zodat jij precies weet welke soort LED strip je wanneer moet inzetten.

Welke soorten LED stripverlichting zijn er?

PCB LED stripverlichting

PCB is de meest gebruikte soort LED strip. PCB staat voor Printed Circuit Board. Deze meest traditionele vorm van LED stripverlichting bestaat uit een basis printplaat waar individuele LED's op gesoldeerd worden. PCB LED strips zijn zeer populair vanwege hun veelzijdigheid en betrouwbaarheid, evenals de hoge lichtkwaliteit die PCB levert.

“PCB LED strips zijn de go-to variant als lage(re) kosten en een ruime veelzijdigheid belangrijk zijn.”

PCB LED verlichting kent een aantal voor- en nadelen, namelijk:

  • Veelzijdigheid: PCB LED strips zijn verkrijgbaar in verschillende lichtsterktes en -kleuren;
  • Kostenbewust: over het algemeen is PCB de goedkoopste vorm van LED stripverlichting, vooral in standaardtoepassingen;
  • Betrouwbaar: PCB LED strips zijn robuust en kunnen goed tegen schokken en trillingen;
  • Zichtbare positionering: in een PCB LED strip kunnen individuele LED lichtpunten zichtbaar zijn, wat niet altijd gewenst is;
  • Dikte: PCB LED strips zijn vaak dikker en minder flexibel, wat de installatie op sommige locaties kan bemoeilijken.

COB LED stripverlichting

COB staat voor Chip On Board. In tegenstelling tot PCB LED strips waar LED's afzonderlijk op de strip gesoldeerd worden, zijn bij COB LED strips de LED’s direct op het oppervlak van de strip gemonteerd. Vervolgens wordt hier een fosfor laag overheen gelegd, die de kleur van de verlichting bepaalt. Ook worden de LED’s in een COB LED strip dichter op elkaar geplaatst. Dit zorgt voor een veel hogere dichtheid aan LED’s per centimeter, wat resulteert in een diffuus lichtbeeld.

Door de fosforlaag is het echter lastiger om een optimale kleurconsistentie te garanderen. Vergelijk het maar eens met slagroomtoefjes op een vers gebakken taart. Hoe precies je ook werkt, de menging van de hoeveelheid suiker in ieder toefje is nooit gelijk. Je ontkomt niet aan schommelingen in zoetheid. Hetzelfde geldt voor de fosforlaag op een COB LED strip. Natuurlijk wordt er hard aan gewerkt om dit proces steeds beter onder de knie te krijgen. COB bestaat nu zo’n zes jaar. De eerste kinderziektes heeft deze soort LED stripverlichting inmiddels achter zich gelaten. PCB is daarentegen in de markt breder bekend en heeft zijn kwaliteit bewezen. 

“COB is de opvolger van PCB en gebaseerd op een nieuwere techniek.”

Ook COB LED stripverlichting kent voor- en nadelen, namelijk:

  • Naadloze verlichting: COB LED strips tonen geen zichtbare punten of schaduwen. Daardoor is dit type LED strip perfect voor toepassingen waar een egale lichtlijn gewenst is;
  • Energie-efficiënt: COB LED strips zijn energiezuiniger, wat helpt om energiekosten laag te houden;
  • Flexibiliteit: COB LED strips zijn meestal dunner en buigzamer dan PCB LED strips, waardoor ze makkelijker te installeren zijn op lastige plekken;
  • Hogere productiekosten: de productie van COB LED strips is complexer, wat ze doorgaans duurder maakt;
  • Warmteontwikkeling: bij langdurig gebruik kan de warmteontwikkeling van een COB LED strip iets hoger zijn dan een PCB LED strip, waardoor ook een goede koeling vereist is.

Neon LED stripverlichting

Neon LED strips zijn ontworpen om het uiterlijk van traditionele neonverlichting in een nieuw technologisch jasje te stoppen. Neon LED stripverlichting is gebaseerd op de PCB gedachte, maar voorzien van een silicone extrusie. Hierdoor bescherm je de printplaat met LED’s tegen stof, vocht en vuil van buitenaf. Neon LED stripverlichting is standaard voorzien van een IP-waarde, terwijl PCB en COB dat niet zijn. De silicone extrusie geeft bovendien een diffuus lichtbeeld wat zorgt voor een zachte, gelijkmatige gloed.

Voor neon LED stripverlichting maken we gebruik van twee verschillende varianten: neon top en neon side. Neon top voorziet in een lichtuitstraling naar boven. Neon side is - zoals de naam al suggereert - gebaseerd op een lichtuitstraling naar de zijkant. Ook hiermee kun je een groot verschil in het uiteindelijke lichtbeeld veroorzaken.

Als unieke eigenschap is neon LED stripverlichting als enige van de drie soorten ook als buigbare variant beschikbaar. Doordat er inkepingen in de printplaat gemaakt worden, zijn we flexibeler in de vorm van verlichten. PCB en COB bestaan in de basis altijd uit een platte printplaat. Neon kun je in één richting buigen, soms zelfs tot een hoek van 90 graden, waardoor er meer vrijheid in toepassingsmogelijkheden ontstaat.

“Neon LED stripverlichting is als enige geschikt voor outdoor toepassingen.”

De voor- en nadelen van neon LED stripverlichting:

  • Visuele uitstraling: neon LED strips bieden een opvallend, egaal licht dat perfect is voor decoratieve toepassingen en opvallende signing;
  • Duurzaamheid: neon LED’s zijn bestand tegen extreme temperaturen, UV-straling en veelal waterdicht;
  • Flexibiliteit: neon LED strips zijn zeer flexibel en kunnen in complexe vormen worden gebogen, wat creatieve toepassingen mogelijk maakt;
  • Kosten: net als COB LED strips, is ook neon vaak duurder vanwege het gespecialiseerde omhulsel;
  • Installatie: neon LED is vaak lastiger te installeren vanwege de dikte en extra bescherming van de LED strip.

Wanneer gebruik je welke soort LED stripverlichting?

Nu de verschillen tussen PCB, COB en Neon bekend zijn, duiken we graag dieper de materie in. Want wanneer gebruik je welke soort LED strip nou eigenlijk?

In de basis worden PCB en COB LED stripverlichting in alle binnenruimtes toegepast. Beide soorten LED strips worden op een spoel geleverd, maar kun je ook toepassen in een aluminiumprofiel. Triolight beschikt over een ruime keuze in standaard profielen. Ook is het mogelijk om op maat een profiel te assembleren.

Op plekken waar je een beperkte hoogte (tot 10 mm) tussen de printplaat met LED’s en de afscherming van de aluminium behuizing hebt, kiezen wij voor COB. Is er meer ruimte tussen de printplaat met LED’s en afscherming (tot 20 mm)? Dan is PCB een goede keuze.

Ook de hoeveelheid lumen output is van invloed op deze twee soorten LED stripverlichting. PCB heeft een lager lichtbereik dan COB, aangezien COB is voorzien van meer LED’s op dezelfde hoeveelheid oppervlakte aan LED strip. PCB wordt veel gebruikt in plafonds of als sfeerverlichting, COB is ideaal onder keukenkastjes of langs trappen.

Neon LED stripverlichting wordt veelal toegepast wanneer uitstraling en duurzaamheid voorop staan. Neon LED’s zie je vaak terug in buitenreclames (waar (specifieke) IP-waarde vereist zijn) of creatieve lichtontwerpen (op basis van flexibele vormen).

Waar let je op bij de keuze tussen PCB, COB en Neon?

Naast de verschillen, voor- en nadelen van deze drie soorten LED stripverlichting zijn er nog drie belangrijke aspecten om in gedachten te houden bij de keuze tussen PCB, COB en Neon LED stripverlichting:

  • Lichtkleur en kleurtemperatuur: COB LED strips bieden vaak de beste uniforme lichtkwaliteit, terwijl PCB meer variatie in kleurtemperatuur levert. Neon LED strips zijn daarentegen weer perfect voor unieke, visuele effecten. De gewenste LED lichtkleur is overigens niet afhankelijk van het type LED strip. Zowel PCB, COB en Neon kunnen in een range van 2.400 tot 6.500 Kelvin door ons worden geleverd. Ook RGB en RGBW licht behoren tot de mogelijkheid;
  • IP-waarde: als de LED strip in een vochtige of buitenomgeving wordt gebruikt, is Neon de enige keuze. Voor buitenverlichting vallen PCB en COB door het ontbreken van een IP-certificatie automatisch af;
  • Installatiegemak: COB LED strips zijn dun en flexibel, PCB is robuust en makkelijk te verwerken, Neon biedt unieke buigzame effecten, maar vereist meer installatietijd.

LED stripverlichting gekoppeld aan draadloze connectiviteitsoplossingen

PCB, COB en Neon LED stripverlichting kunnen alle drie worden gekoppeld aan draadloze systemen, zoals Wi-Fi, Zigbee of Casambi mits ze gebruik maken van PWM dimming. Natuurlijk zit er in de specificaties tussen de soorten LED strips een verschil. In de basis telt echter als enige voorwaarde dat je een controller of aansturingsmogelijkheid gebruikt die het PWM-signaal ontvangt.

Kies de juiste LED stripverlichting voor jouw klus

Als installateur weet jij dat de keuze van de juiste LED stripverlichting een groot verschil kan maken. Of je nu gaat voor de veelzijdigheid van PCB, naadloze verlichting van COB of de opvallende esthetiek van Neon. Elke soort LED stripverlichting heeft zijn eigen voordelen. Door de eigenschappen en toepassingen goed te overwegen, kies je voor het perfecte licht.

Ben je benieuwd welke soort LED stripverlichting het beste bij jouw project of situatie past? De lichtspecialisten van Triolight leggen het graag aan je uit. Neem gerust contact met ons op om van gedachten te wisselen.

Lees ook eens